Do jakich potraw można używać sosu Teriyaki?

Od lat jednym z najbardziej popularnych specjałów kuchni orientalnej jest sos Teriyaki. Wyróżnia się on przede wszystkim niezwykle specyficznym smakiem, będącym połączeniem słonego i słodkiego. Z tego powodu idealnie wręcz nadaje się jako dodatek do wielu dań – nie tylko azjatyckich, ale również europejskich. Wysokiej jakości sos Teriyaki kupimy między innymi korzystając z oferty: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sos-teriyaki-miyata-500ml/.

Połączenie z różnymi mięsami to podstawa

Sos Teriyaki przyrządza się przeważnie ze standardowego sosu sojowego, octu ryżowego, miodu pszczelego, mąki kukurydzianej, a także aromatycznego imbiru i czosnku. Niekiedy dodaje się do tej mieszanki olej sezamowy. Do wyboru mamy dwie wersje – gęstszą i rzadszą.

Warto podkreślić, że dużą zaletą omawianego sosu jest umiarkowana kaloryczność, czyli brak nadmiernej tłustości. Tym samym nawet jego regularne spożywanie nie powoduje poważnych problemów ze zdrowiem. W butelce tego specjału znajduje się za to mnóstwo białka, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, cynku, fosforu czy żelaza.

Jeśli chodzi o zastosowanie, to sos Teriyaki jest wprost świetnym dodatkiem do wszelkich potraw z mięsem drobiowym i wołowym w składzie (np. hamburgerów, smażonych steków, kiełbasek z grilla, pieczonych na wolnym ogniu szaszłyków, klopsów), ponieważ znakomicie podkreśla ich smak. Poza tym nadaje się do sushi, smażonego tofu, spring -rollsów z warzywami, sajgonek, filetów z ryb (zwłaszcza tuńczyka, makreli i łososia), owoców morza, a nawet różnego rodzaju sałatek i kanapek.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 18 =