Techniki gotowania na ognisku

Techniki gotowania na ognisku są na tyle rozbudowane, iż każdy entuzjasta takiej czynności znajdzie coś dla siebie. Potrawy przyrządzać możemy w samym żarze (najbezpieczniej jest owinąć je wtedy w folię aluminiową czy umieścić w puszce aluminiowej), dusić w własnoręcznie przygotowanej ziemiance (żeliwny garnek usadzany jest w dole i obkładany żarzącym się węglem) czy gotować bezpośrednio nad płomieniami, tworząc praktyczną „kuchenkę”. Jeśli jednak zależy nam na profesjonalnym obejściu, to warto zaopatrzyć się w niezbędne do tego narzędzia.

Podstawowe elementy do stworzenia grilla ogniskowego

Efektowny i wydajny grill – przy pomocy paru niezbędnych składowych – szybko skonstruujemy w naszym przydomowym ogrodzie. Niezbędny do tego będzie ruszt ogniskowy, który stanowi jeden z jego filarów. Ten zawiesimy na trójnogu. Technika, która dotyczy jego ustawienia pozwala na przygotowanie gulaszy, zup, potrawek, ale i dań pieczonych. Wielofunkcyjne rozwiązanie dające szansę na szybki rozwój naszych umiejętności kulinarnych.

Kolejnym praktycznym przyrządem jest kociołek węgierski z pokrywką. Obok wersji myśliwskiej tworzy dwa najpowszechniejsze jego rodzaje. Obie cechuje wysoka jakość materiałów, z których kociołki się składają oraz skutkująca tym duża wytrzymałość na regularną eksploatację. Elementy te dostępne są także w opcji ze zdobieniami podnoszącymi automatycznie wartości wizualne. Co więcej, kociołek węgierski zbudowany jest w taki sposób, aby optymalnie rozłożyć w misie generowane ciepło – w konsekwencji przygotowanie wybranej potrawy staje się jeszcze prostsze.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 2 =