Jak odpowiednio otworzyć wino?

Rodzajów win jest niezliczona ilość, od czerwonego Cabernet Sauvignon przez Merlot, po białe Chardonnay. Jednak otworzenie nawet tych najdroższych polega na tym samym – należy wyciągnąć korek. Zadanie z pozoru łatwe, które często przyprawia wiele trudności.

Otwieranie wina

Aby poprawnie otworzyć butelkę i móc cieszyć się schłodzonym winem należy wiedzieć jak posługiwać się korkociągiem.

Jeśli jesteś w posiadaniu trybuszonu – podobnego do scyzoryka korkociągu kelnerskiego, nożykiem przetnij folię zabezpieczającą, po czym ostrożnie wkręć śrubę, tak by nie przebić korka od spodu. Otworzenie wina tym sprzętem wymaga trochę wprawy – najlepiej zrobić to jednym mocnym pociągnięciem.

Używanie korkociągu skrzydełkowego jest o wiele prostsze. Wpierw pozbądź się folii, następnie wkręć śrubę tak, by skrzydełka zrobiły łuk ku górze. Gdy będą pionowo opuść je w dół jednocześnie dociskając.

Korkociąg elektryczny jest najprostszy w obsłudze. Wystarczy zdjąć folię z butelki, włożyć szyjkę do urządzenia, nacisnąć przycisk i czekać. Już po chwili możesz cieszyć się winem.

Wiele przydatnych akcesoriów ułatwiających otworzenie butelki wina można zamówić w sklepach online, np. na https://zasadamedia.pl/18917//zestaw-do-wina 

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć + 12 =