Czym brytfanny różnią się od garnków?

Pytanie to wydaje się proste, choć nie każdy zna na nie odpowiedź. Garnki każdy z nas dobrze zna i korzysta z nich na co dzień. Dobrze spisują się do gotowania różnych potraf, a także ich duszenia, póki robimy to na palniku podgrzewanym od spodu. Sposób podgrzewania jest o tyle istotny, że garnki zwykle nie nadają się do wystawiana na wysoką temperaturę z powodu swoich licznych elementów, które mogą się po prostu stopić, jak na przykład rączki czy wierzch przykrywki. Jest to co prawda zależne od rodzaju garnka, ale raczej żadnego nie będziemy próbowali wkładać, np. do piekarnika. Inną sprawą jest to, że ich kształt i wielkość w większości przypadków nie pozwoli zmieścić w nich mięsa w całości w sytuacji, w której chcielibyśmy dusić kaczkę lub coś podobnego. Chyba, że mówimy tutaj o garnkach żeliwnych, cechujących się wysoką wytrzymałością i odpornością na temperatury. Tego typu garnki możemy znaleźć na stronie https://wenahome.pl/622-garnki-zeliwne.

 Co to jest brytfanna?

Brytfanna bardzo często rozumiana jest jako naczynie żaroodporne i nie ma w tym zbyt wielkiego błędu, bowiem obywa mają to samo przeznaczenie. Otóż brytfanny służą przede wszystkim do pieczenia w piekarniku i tradycyjnie również był wykonywane z żeliwa, tak jak superwytrzymałe garnki. Jednak to, co je wyróżnia, to przede wszystkim owalny lub prostokątny kształt, pozwalający piec i dusić wewnątrz spory kawałek mięsa albo całą kaczkę, kurę, etc. Brytfanna tradycyjnie jest po prostu naczyniem dużo wytrzymalszym, ale w porównaniu do żeliwnego garnka różnice te są minimalizowane.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × 4 =