Czy mleko w proszku jest zdrowsze od naturalnego?

Czy mleko w proszku jest zdrowsze od naturalnego?
podwazaj-autorytety
Życie i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Odpowiedź brzmi stanowcze „tak”. Mleko w proszku jest znacznie zdrowsze od mleka naturalnego i jest najlepszym wyborem dla osób, które chcą uniknąć tłuszczu, cukru i cholesterolu występującego w zwykłym mleku.

Chociaż istnieją pewne różnice odżywcze pomiędzy mlekiem w proszku a świeżym, są one stosunkowo niewielkie. Mleko w proszku zawiera około jedną trzecią mniej wapnia niż świeże produkty mleczne i nie zawiera witaminy D – ale te różnice można łatwo zniwelować poprzez dodanie suplementu wapnia lub picie wzbogaconego soku pomarańczowego do śniadania. O prozdrowotnych właściwościach takiego mleka, można przeczytać chociażby na wymienionej witrynie internetowej https://polandfood.com.pl/.

Prawdziwe zalety mleka w proszku wynikają z jego wygody i długiego okresu przydatności do spożycia.

Mleko w proszku jest wygodne

Mleko w proszku jest niezwykle łatwe w użyciu – wystarczy dodać wodę! Dzięki temu idealnie nadaje się na biwak lub w nagłych wypadkach, gdy nie masz dostępu do świeżej wody lub lodówki. Możesz go również używać w przepisach, które wymagają użycia mleka odparowanego lub skondensowanego (np. budyń czekoladowy). Pamiętaj jednak, że mleko w proszku zapewni nieco mniej słodyczy niż ta sama ilość mleka odparowanego lub skondensowanego, ponieważ nie zawiera dodatku cukrów, jak te produkty.

Mleko w proszku ma długi okres przydatności do spożycia

Mleko w proszku ma nieograniczony okres przydatności do spożycia, jeśli jest przechowywane prawidłowo (w chłodnym, suchym miejscu). Proszek taki może być przechowywany nawet do 10 lat, jeśli nie jest otwarty, ale po otwarciu należy go użyć w ciągu jednego tygodnia. Proszek może oddzielić się od wody podczas mieszania, więc dobrze wymieszaj przed użyciem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Korzyści płynące z użytkowania termowizorów
Korzyści płynące z użytkowania termowizorów
Termowizja to specjalna technologia opierająca się na obrazowaniu energii cieplnej wydzielanej przez różne obiekty (z wyjątkiem ciał posiadających temperaturę 0 […]
Ostatnie wpisy