Spirulina – czym jest i jakie korzyści może dać włączenie jej do codziennej diety

Do niewątpliwych zalet globalizacji należy zaliczyć fakt, że obecnie w sklepach w przystępnej cenie dostępnych jest wiele różnorodnych produktów spożywczych z całego świata posiadających niezwykłe właściwości prozdrowotne. Od kilku lat w Polsce coraz popularniejsza staje się spirulina, czyli zielono-niebieskie algi występujące w ciepłych wodach Ameryki Południowej i Afryki. Dodawana jest ona do wielu potraw, deserów czy zdrowych koktajli, a dzięki temu, że występuje również w formie sproszkowanej czy w tabletkach, można ją traktować jako suplement diety, stanowiący uzupełnienie codziennego jadłospisu. 

Zielona porcja zdrowia

Spirulinie w proszku można przypisać wiele cech wywierających korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera ona bardzo duże pokłady białka, większe nawet niż te występujące w produktach mięsnych. Oprócz tego spirulina stanowi źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych, takich jak np: witamina B1, witamina B12, wiele aminokwasów. Należy podkreślić, że regularne spożywanie spiruliny obniża ciśnienie i zapobiega miażdżycy, dlatego warto włączyć ten produkt do codziennej diety.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × jeden =