Jak przygotowywać owoce morza?

Jak przygotowywać owoce morza?
podwazaj-autorytety
Życie i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Owoce morza są podstawą kuchni orientalnej. Przyrządzane według jej przepisów coraz częściej wzbogacają też polską kuchnię. Nic dziwnego – odpowiednio przygotowane są smaczne, pożywne, zdrowe i na dodatek dietetyczne. Ich przygotowanie zaś zwykle nie jest zbyt skomplikowane. Ważne, aby owoce morza były świeże, lub zamrożone bezpośrednio po złowieniu.

Bogactwo przypraw i smaków

Kuchnia azjatycka jest niezwykle bogata w krewetki, małże, kalmary, ośmiornice, które wspólnie tworzą szeroką gamę owoców morza, przyrządzanych na różne sposoby. Można je gotować, smażyć, dusić, przyrządzać w woku lub na dalekowschodnim grillu teppan. Podawać zaś należy je najlepiej z ryżem, makaronem ryżowym, warzywami, niekiedy owocami i koniecznie z orientalnymi przyprawami oraz sosami. Szeroką paletę produktów, przypraw i przepisów dotyczących owoców  morza w kuchni orientalnej można znaleźć na https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-chinska-poznaj-prawdziwe-bogactwo-azjatyckich-smakow/

W głębokim oleju

Jednym z najciekawszych sposobów serwowania owoców morza jest tempura – potrawa sprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy. Na Dalekim Wschodzie nabrała ona jednak orientalnego smaku i kolorytu, tak, że dzisiaj już mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pochodzi ona z Europy. Do jej przygotowania najlepiej nadają się krewetki i kalmary. Należy je obtoczyć w panierce, przygotowanej ze specjalnej mąki tempura (można ją zastąpić mąką pszenną), żółtka i lodowato zimnej wody, a następnie  krótko smażyć w głębokim, gorącym, sezamowym albo ryżowym oleju. Przygotowanie tego dania nie jest zatem zbyt skomplikowane. Usmażone w ten sposób owoce morza najlepiej podawać z makaronem sojowym, kawałkami limonki, bądź cytryny i sosem sojowym.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Otwarcie nowego lokalu gastronomicznego – jakiego typu wyposażenia nie powinno w nim zabraknąć?
Otwarcie nowego lokalu gastronomicznego – jakiego typu wyposażenia nie powinno w nim zabraknąć?
Dobrze wyposażony lokal gastronomiczny pozwoli na sprawne przygotowanie posiłków i podawanie ich gościom. Istnieją sprzęty, bez których gotowanie nie jest […]
Ostatnie wpisy