Owoce morza są podstawą kuchni orientalnej. Przyrządzane według jej przepisów coraz częściej wzbogacają też polską kuchnię. Nic dziwnego – odpowiednio przygotowane są smaczne, pożywne, zdrowe i na dodatek dietetyczne. Ich przygotowanie zaś zwykle nie jest zbyt skomplikowane. Ważne, aby owoce morza były świeże, lub zamrożone bezpośrednio po złowieniu.
Kuchnia azjatycka jest niezwykle bogata w krewetki, małże, kalmary, ośmiornice, które wspólnie tworzą szeroką gamę owoców morza, przyrządzanych na różne sposoby. Można je gotować, smażyć, dusić, przyrządzać w woku lub na dalekowschodnim grillu teppan. Podawać zaś należy je najlepiej z ryżem, makaronem ryżowym, warzywami, niekiedy owocami i koniecznie z orientalnymi przyprawami oraz sosami. Szeroką paletę produktów, przypraw i przepisów dotyczących owoców morza w kuchni orientalnej można znaleźć na https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-chinska-poznaj-prawdziwe-bogactwo-azjatyckich-smakow/.
Jednym z najciekawszych sposobów serwowania owoców morza jest tempura – potrawa sprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy. Na Dalekim Wschodzie nabrała ona jednak orientalnego smaku i kolorytu, tak, że dzisiaj już mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pochodzi ona z Europy. Do jej przygotowania najlepiej nadają się krewetki i kalmary. Należy je obtoczyć w panierce, przygotowanej ze specjalnej mąki tempura (można ją zastąpić mąką pszenną), żółtka i lodowato zimnej wody, a następnie krótko smażyć w głębokim, gorącym, sezamowym albo ryżowym oleju. Przygotowanie tego dania nie jest zatem zbyt skomplikowane. Usmażone w ten sposób owoce morza najlepiej podawać z makaronem sojowym, kawałkami limonki, bądź cytryny i sosem sojowym.