Jak dobrze parzyć kawę?

Kawa to aromatyczny napój, który uwielbia wiele osób.. Nie tylko bowiem wspaniale smakuje, ale też ma działanie pobudzające i doskonale napędza ciało do działania. Jeśli ktoś jest miłośnikiem kawy i bardzo często sięga po filiżankę, nie wyobrażając sobie dnia bez tego rytuału, powinien znać podstawowe metody parzenia tego trunku. I to bez względu na to, jaki rodzaj mu najbardziej odpowiada.

Jeden napój – wiele sposobów

Kawa to obok herbaty jeden z najchętniej wybieranych napojów. Jej duży wybór oferuje m.in. kawadlapoznania.pl. Może być parzona na różne sposoby. Pierwszym z nich jest parzenie kawy po turecku, które wcale nie polega na zalewaniu jej wrzątkiem w szklance lub filiżance. Wymaga bowiem znacznie więcej cierpliwości – najpierw drobno zmielone ziarna miesza się z cukrem, następnie przesypuje do naczynia zwanego tygielkiem i zalewa zimną wodą, później kilka razy podgrzewa, a dopiero gdy napar zaczyna się gotować, zdejmuje się go z ognia i czeka, aż wystygnie. Tę ostatnią czynność powtarza się kilkakrotnie.

Kawę można również parzyć w ekspresach ciśnieniowych lub przelewowych. Ekspresy przelewowe działają w ten sposób, że woda przelewa się przez filtr z drobno zmieloną kawą, tworząc gotowy napój. Z kolei używanie ekspresów ciśnieniowych wymaga nieco większej znajomości tematu. Jeśli chodzi o polski rynek, to polecane są zwłaszcza ekspresy firmy Jura, znane z niezawodności i atrakcyjnych cen, co można sprawdzić na http://kawadlapoznania.pl/oferta/ekspresy-jura/.

Mniej popularnym, ale również ciekawym sposobem parzenia kawy jest używanie do tego celu tzw. czajniczka moka (włoski wynalazek) – wlewamy do niego zimną wodę i gotujemy, a ona pod wpływem ciśnienia przechodzi przez kawę znajdująca się na sitku. Gotowy napój wylewa się natomiast do górnego zbiorniczka.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − pięć =