Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Gluten nadaje chlebom ich żującą teksturę i pomaga ciastu rosnąć. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych, w tym w makaronach, zbożach, sosach, klopsikach i sosie sojowym.
Diety bezglutenowe zyskują na popularności z wielu powodów. Wiele osób ma problemy z trawieniem glutenu i doświadcza takich objawów jak wzdęcia, biegunki czy zaparcia. U innych jednak może on powodować poważne problemy zdrowotne, które mogą dotyczyć każdej części ciała. Dieta bezglutenowa oznacza unikanie pokarmów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto. Oznacza również unikanie wszelkich pokarmów, które mogły zostać przypadkowo zanieczyszczone tymi ziarnami podczas produkcji.
Oto kilka korzyści zdrowotnych związanych z dietą bezglutenową:
Jedzenie mniej przetworzonej żywności pomaga schudnąć, ponieważ zmniejsza spożycie kalorii w czasie. Ograniczenie przetworzonej żywności oznacza również, że jesz mniej cukrów rafinowanych i węglowodanów – oba te produkty przyczyniają się do przyrostu masy ciała w czasie.
Dieta bezglutenowa może poprawić trawienie u niektórych osób, które cierpią na chorobę zapalną jelit (IBD). Osoby z IBD często mają problemy z trawieniem niektórych pokarmów, ponieważ mają nieprawidłową odpowiedź immunologiczną, która powoduje stan zapalny w ich przewodzie pokarmowym. Pozbycie się tych pokarmów może pomóc w zapobieganiu zaostrzeniom u osób cierpiących na IBD.
Jeśli chcesz kupić produkty bezglutenowe, to koniecznie sprawdź stronę: https://bezgluten.pl/sklep/109-wyroby-cukiernicze-bezglutenowe.