Kawa to jeden z napojów, po które sięgamy wyjątkowo chętnie i często. Nie tylko cechuje ją aromatyczny zapach, intensywny smak i moc pobudzania nas do działania. Jest także miłym sposobem na rozpoczęcie poranka czy dodatkiem do wyśmienitego deseru. Obecnie można wybierać spośród tak wielu rodzajów kawy, że u sporej liczby osób ta różnorodność jest w stanie wywołać pewną dezorientację. Rozpuszczalna, a może mielona? Która z nich ma nam więcej do zaoferowania?
Kawa mielona i rozpuszczalna różnią się kilkoma istotnymi aspektami. Należą do nich: metoda produkcji, parzenia oraz forma, w której występują. Kawa mielona po zaparzeniu pozostawia fusy, które tworzą osad na dnie kubka lub filiżanki, a co najważniejsze – nie ulegają one rozpuszczeniu nawet w bardzo wysokich temperaturach. Produkuje się ją poprzez mielenie ziaren kawy palonej. Najlepiej smakuje parzona w kawiarce lub w ekspresie ciśnieniowym. Kawę rozpuszczalną otrzymuje się z kolei poddając wyciąg z kawy palonej procesowi filtracji i suszenia. Aby przygotować napar na jej bazie wystarczy wsypać preferowaną ilość proszku lub granulek do szklanki i zalać gorącą wodą. Gotowe! Nie trzeba korzystać w tym celu z żadnych specjalnych urządzeń ani czyścić naczynia z fusów. Po wypiciu kawy nie pozostaje bowiem po niej żaden ślad. Z szerokim asortymentem wysokiej jakości kaw, zarówno mielonych jak i rozpuszczalnych, można zapoznać się między innymi na stronie internetowej https://mkcafe.pl/kawy.