Czy świeże owoce i warzywa są zdrowsze niż mrożone?

Sezonowe, świeże warzywa i owoce to niewątpliwie kopalnia zdrowia. Nie zawsze jednak dostęp do nich jest możliwy, a ich importowane z zagranicy odpowiedniki pełne są konserwantów i pestycydów. W tej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest sięganie po mrożonki. Mimo iż można czasem spotkać się z opinią, że są one mniej korzystne dla organizmu niż produkty świeże, nie jest to prawda. Mrożone w prawidłowy sposób owoce i warzywa również mają mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy i substancji mineralnych. A w niektórych sytuacjach są nawet zdrowszym rozwiązaniem niż rośliny w wersji świeżej.

Zalety i korzyści zdrowotne płynące ze spożywania mrożonek

Warto pamiętać, że owoce i warzywa sprzedawane w sklepach często przechodzą długą drogę, zanim trafią na nasz stół. W tym czasie tracą świeżość, a także obniża się w nich zawartość witamin i minerałów. Co więcej, bardzo często zrywa się je jeszcze zanim osiągną pełną dojrzałość. Natomiast warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia zbierane są w momencie maksymalnej dojrzałości, gdy zawierają najwięcej zdrowych substancji. Sięganie po mrożonki umożliwia jedzenie przez cały rok owoców sezonowych, również leśnych. Warto przy tym sięgać po produkty ekologiczne, zbierane i wytwarzane w przyjazny naturze sposób, jak na przykład dostępne na stronie https://danex.pl/produkty/mrozona-borowka/. Mrożenie pomaga zachować większą ilość witaminy C i innych witamin, które szybko tracą egzemplarze świeże. Mrożonki niemal też nie ustępują produktom niemrożonym, jeżeli chodzi o zawartość błonnika, węglowodanów i substancji mineralnych. Warto pamiętać, że owoce i warzywa zamrożone, które były uprawiane na dobrej glebie i w korzystnych warunkach, będą zdrowsze niż ich świeże wersje, które wyrosły w mniej optymalnych okolicznościach.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 11 =