W jakim celu stosuje się clean roomy i czego należy się wystrzegać przy ich zakładaniu?

Clean roomy lub też pomieszczenia czyste to obszary, które z definicji powinny być pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń. Warunki w nich panujące powinny być całkowicie sterylne. Kiedy clean room jest konieczny? O czym należy pamiętać podczas ich zakładania? Na te pytania odpowiemy w poniższym artykule.

Co warto wiedzieć o clean roomach?

Pomysł pomieszczenia czystego wywodzi się ze szpitalnych sal operacyjnych. Aby była możliwość wykonania zabiegu chirurgicznego powinny zostać zachowane wszelkie procedury. Konieczna jest prawidłowa temperatura, sala powinna mieć właściwą wentylację, a narzędzia powinny być czyste i sterylne. Koncepcja ta zostaje powielona w wielu branżach, szczególnie tam, gdzie należy zachować kontrolę nad poziomem zanieczyszczeń. Clean roomy możemy zatem znaleźć w sektorach: spożywczym, farmaceutycznym, technologicznym i medycznym. Wynika to z faktu, iż drobnoustroje znajdujące się w otoczeniu, mogą mieć niekorzystny wpływ na właściwości niektórych produktów. Jest to szczególnie ważne w przypadku produkcji m.in. artykułów spożywczych lub leków.

Podczas zakładania pomieszczeń czystych warto zwrócić się o pomoc do specjalistów. Warto z nimi omówić dokładny projekt, który pomoże nam uniknąć nieprzewidzianych błędów. Jednym z nich jest niewłaściwa wentylacja – dlaczego jest to takie ważne, można o tym przeczytać m.in. na witrynie https://rttechnik.com/pl/clean-room/wentylacja/. Nieprzemyślany projekt może być bowiem przyczyną dodatkowych kosztów, takich jak zwiększony pobór energii czy częsta wymiana filtrów.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − siedem =