Odpowiadasz za zaopatrzenie w żywność pracowników swojej firmy. Gdzie zaopatrujesz się w świeże owoce i warzywa dla gastronomii?
Jeśli jesteś jak większość firm cateringowych, prawdopodobnie kupujesz od dystrybutora lub agregatora. Jeśli tak jest, to powinieneś być w stanie uzyskać od nich swoje sezonowe produkty po uczciwej cenie.
Jeśli jednak współpracujesz z dystrybutorem, który nie oferuje tych produktów w przystępnej cenie, to warto rozejrzeć się za innymi opcjami.
Pierwszą rzeczą, którą należy rozważyć, jest to, czy istnieje lokalny rynek, na którym można kupić bezpośrednio od rolnika lub hodowcy. Jeśli tak, to pozwoli Ci to zaoszczędzić pieniądze i pozwoli uzyskać dokładnie to, czego chcesz pod względem jakości i ilości.
Pamiętaj, aby sprawdzić zasoby internetowe, takie jak http://www.warzywa-gacek.pl/, które mogą pomóc połączyć Cię z hurtownią, sprowadzającą warzywa i owoce od lokalnych rolników, sprzedających również swoje zasoby bezpośrednio konsumentom.
Jeśli nie masz dostępu do żadnych lokalnych rynków lub hodowców, kolejną najlepszą rzeczą jest pójście z lokalnym supermarketem. To pozwoli Ci uzyskać produkty po niższej cenie niż gdybyś kupował od sprzedawcy internetowego.
Jeśli kupujesz świeże produkty, najlepiej jest iść z organicznymi owocami i warzywami. Zapewni to, że twoje jedzenie jest wolne od pestycydów, herbicydów i innych szkodliwych substancji chemicznych, które mogą być wchłaniane przez rośliny.