W gospodarstwach rolnych zazwyczaj zachodzi konieczność magazynowania paszy. Należy to robić w prawidłowy sposób, bo w przeciwnym razie traci ona swoje najcenniejsze wartości odżywcze i wpływa negatywnie na kondycję zwierząt hodowlanych. Niekiedy też wskutek szkodliwego działania gryzoni, owadów lub pleśni ulega całkowitemu zepsuciu, co wiąże się ze stratą pieniędzy. W przypadku kiszonek warto stosować specjalną folię podkładową, którą można nabyć sklepie online, dostępnym pod adresem http://www.bialpak.pl/pl/rolnictwo/folia-podkladowa-2/folia-podkladowa,p80418265.
Wspomniana powyżej folia gwarantuje optymalne zabezpieczenie pasz zielonych, zwanych inaczej kiszonkami. Przede wszystkim ogranicza do minimum pojawianie się groźnych pleśni i grzybów, wykorzystując w tym celu zjawisko tzw. adhezji (szczelnego przylegania) w warunkach beztlenowych. Z kolei pasze typowo śrutowe najlepiej jest przechowywać w dedykowanych zbiornikach metalowych, betonowych, ewentualnie wykonanych z wysokiej jakości tworzyw sztucznych. Konstrukcje te niwelują naświetlenie i jednocześnie zapewniają zawartości niską wilgotność powietrza. Rozsądną alternatywę stanowią worki jutowe zlokalizowane w suchym pomieszczeniu gospodarczym (temperatura maksymalnie do 45 stopni Celsjusza). Jeśli natomiast chodzi o pasze okopowe, to dobrym rozwiązaniem jest ich magazynowanie w formie kopców przykrytych warstwą ziemi i słomy. Dodajmy, że uniwersalnym sposobem na zabezpieczenie wszelkich pasz sypkich (granulatów, otrębów, mieszanek) jest ich trzymanie w silosie, czyli walcowatym obiekcie o wysokości 3-5 metrów.