Jakie garnki powinny być używane w restauracjach?

W każdej restauracji i innym dużym punkcie gastronomicznym podstawowym elementem wyposażenia są naczynia przeznaczone stricte do przygotowywania potraw. Chodzi przede wszystkim o garnki, które powinny być wystarczająco wytrzymałe i w pełni funkcjonalne, ale również estetyczne. Dzięki nim profesjonalny kucharz będzie w stanie bez problemu ugotować zupę, bigos, sos do mięsa, leczo czy nawet chleb. Jeśli interesuje nas tego rodzaju wyposażenie gastronomiczne w sklepie MO!mamiju znajdziemy mnóstwo ciekawych modeli. 

Materiał wykonania odgrywa kluczową rolę

W restauracji zalecane jest korzystanie z ergonomicznych garnków wyprodukowanych ze stali nierdzewnej. Wynika to z faktu, że charakteryzują się one ponadprzeciętną trwałością i optymalną odpornością na korozję, a dodatkowo posiadają bardzo solidne dno oraz trójwarstwowe ścianki (zewnętrzna ze stali, druga z aluminium i trzecia także ze stali). Ich ogromną, nieocenioną wręcz zaletą jest równomierne rozprowadzanie ciepła, co pozwala ograniczyć czas przygotowania potrawy i jednocześnie gwarantuje oszczędność gazu bądź energii elektrycznej. Poza tym są zaskakująco łatwe w czyszczeniu – po użyciu można je z powodzeniem włożyć do zwykłej zmywarki.

Alternatywę stanowią garnki aluminiowe pokryte od wewnątrz grubą warstwą granitu o właściwościach anty-przywierających. Idealnie nadają się one zwłaszcza do gotowania makaronu. Jeśli natomiast chodzi o konkretne modele, to w każdej kuchni restauracyjnej przydatne okażą z pewnością klasyczne garnki duże i średnie, rondle o niewielkiej pojemności, wersje parowe, szybkowary i wersje specjalistyczne (np. do mięs, szparagów i małży).

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 + trzy =