Jak wyposażyć kuchnię w barze?

Któż przynajmniej raz nie marzył o otworzeniu baru sygnowanego własnym nazwiskiem, sali wypełnionej po brzegi i ekscytacji płynącej z obsługiwania wyszukanej klienteli? Ale co w sytuacji, gdy nasza fantazja stała się rzeczywistością, a my właśnie stoimy przed całkiem pustą kuchnią i gorączkowo zastanawiamy się nad jej zawartością? Ten krótki poradnik rozwieje wątpliwości początkujących właścicieli.

Kuchnia jak ze snu

Pamiętajmy, że wyposażenie gastronomii zależy przede wszystkim od profilu samego lokalu – czy skupia się on wyłącznie na serwowaniu napojów i trunków, czy może zawiera w swojej ofercie proste przekąski typu fast-food. Jeśli nasze bistro zapewnia również to drugie, wówczas zaplecze kuchenne powinno być odpowiednio rozbudowane: sprawdzą się tradycyjna kuchenka lub płyta indukcyjna (niezastąpione dla potraw uprzednio gotowanych), piec konwekcyjny (jeśli bar ma w swoim menu pizzę bądź inne wypieki) mikrofalówka (do szybkiego podgrzewania), frytkownica. Dobrym pomysłem jest zamontowanie grilla, który przyda się zwłaszcza przy kebabach, burgerach, hot-dogach.

Do przechowywania aktualnie wykorzystywanej żywności posłuży pojemna lodówka, natomiast formę magazynu na produkty wymagające niskiej temperatury spełni zamrażarka albo chłodziarko-zamrażarka. Oprócz tego na uposażeniu musi się znaleźć zmywarka lub funkcjonalny stół ze zlewem. Drobny sprzęt dopasowujemy zawsze do wymagań kucharzy, ale bez wyjątku należy dostarczyć patelnie, blachy, garnki, deski do krojenia, wielofunkcyjne noże, radełka i łopatki do przewracania. Zastawa dla gości w lokalach małej gastronomii ogranicza się zazwyczaj do sztućców oraz talerzy różnej wielkości i głębokości.

Niezbędnik każdego barmana

Po raz kolejny wpływ ma przestrzeń, jaką dysponujemy – część opisywanych tu urządzeń może pozostać na kuchni, warto jednak wyodrębnić dla nich osobny obszar przy barze. Dzięki temu nie tylko wpłyniemy pozytywnie na funkcjonalność samego zaplecza, ale także stworzymy przyjazne miejsce dla zaprezentowania z trudem zdobytych umiejętności barmańskich. Jeżeli serwujemy napoje w filiżankach, koniecznością będzie zmywarko-wyparzarka, podobnie jak ekspres kawowy i zaparzacz do herbaty. Gdy skupiamy się na sprzedaży alkoholu, rozsądnie zainwestować również w specjalną chłodziarkę do piwa. Dobre wrażenie wywrze wydzielona witryna chłodnicza.

Poprawny zestaw barmański wydaje się zawierać nieskończoną liczbę elementów, niemniej zapewnienie ich zaprocentuje bogatą i ciekawą ofertą drinków: na wyposażeniu powinny się znaleźć zwłaszcza shakery, kluczowe będą też sitka, które sprawdzą się przy koktajlach tworzonych na bazie musów, zaś do rozgniatania dużych kawałków owoców najlepiej wybrać tłuczki. Z kolei nalewak barmański okaże się przydatny przy dokładnym porcjowaniu płynów, stanowi dobre dopełnienie do miarek, szczypczyków i mieszadeł. Kostkarka i kruszarka do lodu są następnymi urządzeniami, którymi powinien się szczycić atrakcyjny bar. Niezbędne okażą się otwieracze, korkociągi czy tace. Szkło do alkoholu musi zawsze zawierać kieliszki, szklanki i kufle, nie zapominając przy tym o myjkach ani ociekaczu. Lokal ma pękać w szwach? Wystarczy zadbać o wymienione wyżej detale i można triumfować!

 

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 5 =