Jak wybrać dobrą kawę do swojej restauracji?

Jak wybrać dobrą kawę do swojej restauracji?
podwazaj-autorytety
Życie i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wybór odpowiedniej kawy do naszej restauracji, w taki sposób, ażeby ta mogła wyróżniać się smakiem i jakością wymaga od nas przynajmniej podstawowej znajomości rynku kawowego. Obecnie powstaje coraz więcej kawiarni czy cukierni oferujących w profesjonalny sposób przygotowaną oraz podaną kawę – toteż jednocześnie rośnie też świadomość konsumentów. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze kawy do gastronomii, tak aby dobrać najbardziej optymalną pod względem smakowym oraz jakościowym?

Przede wszystkim musimy zadbać o profesjonalny ekspres do kawy, bez tego wydanie napoju dobrej jakości nie będzie możliwe, a klient wyjdzie z restauracji z pewnością niezadowolony i niechętny polecenia tego miejsca. Następnie przy zakupie samej kawy zwróćmy uwagę, czy pochodzi ona z upraw ekologicznych – czyli z miejsc niezanieczyszczonych, w których proces produkcji przebywa w naturalny sposób – oraz to w jakim momencie kawa ta była palona – bowiem proces ten ma ogromny wpływ na sam smak kawy.

Wybierając kawę do restauracji powinniśmy zdecydować się na zakup paru różnych wariantów – bowiem każda mieszanka jest dopasowana do innego rodzaju przygotowywanej kawy. Toteż zadbać powinniśmy z pewnością o posiadania standardowych mocnych kaw, kaw o słabszym aromacie oraz kawy aromatyzowanej ( na przykład z nutką czekoladową – kawy te zyskują coraz bardziej na popularności idealnie wpasowując się w niszę rynku spragnionego nowości). W internecie możemy również znaleźć sklepy online parające się sprzedażą kaw do gastronomii, posiadają one często spore promocje na większe ilości zakupionych kaw, co pozwoli nam sporo zaoszczędzić.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak odpowiednio otworzyć wino?
Jak odpowiednio otworzyć wino?
Rodzajów win jest niezliczona ilość, od czerwonego Cabernet Sauvignon przez Merlot, po białe Chardonnay. Jednak otworzenie nawet tych najdroższych polega […]
Ostatnie wpisy