Problem szybko psującej się żywności jest znany każdemu z nas – dotyczy w szczególności produktów takich jak wędliny, sery czy mięso. Czynnikiem, który przyspiesza psucie się produktów jest w dużej mierze brak odpowiedniego opakowania – można to jednak zmienić, nawet w warunkach domowych.
Sposobem na przedłużenie przydatności produktów żywnościowych jest pakowanie próżniowe. Szczelne zamknięcie żywności bez powietrza znacznie opóźnia rozwój procesów gnilnych oraz pleśni. Żywność zachowuje swój zapach i smak, a także wartości odżywcze. Jedzenie pakowane próżniowo wygląda jak świeże nawet o kilka, a w niektórych przypadkach kilkanaście dni dłużej, a przy tym smakuje wyśmienicie.
Pakowanie próżniowe wykorzystuje specjalną folię do zgrzewania, która zapewnia bezpieczeństwo użytkownikom i nie wpływa na jakość produktów. W tym celu wykorzystuje się worki moletowane 20×30 lub o innych wymiarach, które umieszcza się w zgrzewarce. Żywność jest szczelnie zamknięta, a wewnątrz folii nie znajduje się powietrze – dzięki temu można cieszyć się świeżością produktów na dłużej. Co ważne, pakowanie próżniowe pozwala na oszczędności i zmniejsza ilość marnowanego jedzenia.