Rodzajów win jest niezliczona ilość, od czerwonego Cabernet Sauvignon przez Merlot, po białe Chardonnay. Jednak otworzenie nawet tych najdroższych polega na tym samym – należy wyciągnąć korek. Zadanie z pozoru łatwe, które często przyprawia wiele trudności.
Aby poprawnie otworzyć butelkę i móc cieszyć się schłodzonym winem należy wiedzieć jak posługiwać się korkociągiem.
Jeśli jesteś w posiadaniu trybuszonu – podobnego do scyzoryka korkociągu kelnerskiego, nożykiem przetnij folię zabezpieczającą, po czym ostrożnie wkręć śrubę, tak by nie przebić korka od spodu. Otworzenie wina tym sprzętem wymaga trochę wprawy – najlepiej zrobić to jednym mocnym pociągnięciem.
Używanie korkociągu skrzydełkowego jest o wiele prostsze. Wpierw pozbądź się folii, następnie wkręć śrubę tak, by skrzydełka zrobiły łuk ku górze. Gdy będą pionowo opuść je w dół jednocześnie dociskając.
Korkociąg elektryczny jest najprostszy w obsłudze. Wystarczy zdjąć folię z butelki, włożyć szyjkę do urządzenia, nacisnąć przycisk i czekać. Już po chwili możesz cieszyć się winem.
Wiele przydatnych akcesoriów ułatwiających otworzenie butelki wina można zamówić w sklepach online, np. na https://zasadamedia.pl/18917//zestaw-do-wina