Folia termokurczliwa to materiał, który kurczy się pod wpływem ciepła, a rozszerza po ochłodzeniu. Ta właściwość czyni ją idealną do pakowania żywności, ponieważ można ją szczelnie zamknąć wokół żywności, a następnie obkurczyć, aby zapewnić bezpieczeństwo zawartości. Jeśli jesteś zainteresowany zakupem foli termokurczliwej, to wystarczy skorzystać z witryny http://folmat.pl/oferta/rekawy-polrekawy-tasmy-worki/, która oferuje dobrej jakości folię termokurczliwą.
Folia termokurczliwa jest często używana z termokurczliwymi uszczelkami lub czapkami, które są nakładane na otwór pojemnika i kurczą się ściśle wokół powierzchni produktu po podgrzaniu. Ten rodzaj opakowania jest zwykle stosowany do płynów i innych produktów, w przypadku których wymagane jest szczelne zamknięcie.
Do najczęstszych rodzajów produktów pakowanych w folię termokurczliwą należą:
Woda butelkowana, soki, napoje gazowane, piwo i inne napoje są powszechnie pakowane w folię termokurczliwą. Folia pomaga zapobiegać rozlaniu i wyciekom, które mogą się zdarzyć podczas wysyłki lub obsługi butelek przez klientów. Zastosowanie termokurczliwych uszczelek przy otwarciu butelki również zapobiega zanieczyszczeniom ze źródeł zewnętrznych. Ten rodzaj opakowania jest powszechny w przypadku napojów o krótkim okresie przydatności do spożycia, takich jak soki lub napoje gazowane, ponieważ pozwala producentom zachować świeżość produktów do momentu ich otwarcia przez konsumentów.
Słodycze, takie jak gumisie, są często pakowane w przezroczyste torebki plastikowe z termokurczliwymi kapturkami lub uszczelkami nakładanymi na otwór. Ten rodzaj opakowania jest powszechny w przypadku słodyczy o krótkim terminie przydatności do spożycia, takich jak gumy lub twarde cukierki. Ten rodzaj opakowania pozwala producentom zachować świeżość produktów do momentu otwarcia torebki przez konsumentów.
Oregano lub papryka słodka być pakowane w elastyczne torebki z zastosowaniem termokurczliwych kapturków lub uszczelek do uszczelnienia górnej części torebki.