Kawa jest ceniona na całym świecie ze względu na swoje walory smakowe oraz właściwości pobudzające. Aby cieszyć się tym aromatycznym napojem, warto samodzielnie mielić ziarna kawowca, tuż przed zaparzeniem. Jest to świetna alternatywa dla gotowych produktów ze sklepu. Młynki można podzielić na ręczne i elektryczne. Mimo rozwoju technologii te pierwsze nadal cieszą się ogromną popularnością. Są wydajne i z powodzeniem mielą kawę, wydobywając z niej cały smak i aromat. Warto jednak zwrócić uwagę, jakie ostrza zastosowano w urządzeniu.
Na rynku dostępne są modele żarnowe oraz nożowe. Pierwsze z nich są zdecydowanie lepszym wyborem. Żarna równomiernie rozgniatają i rozcierają ziarna kawy. W procesie tym nie powstaje wiele pyłu, który w nadmiarze niekorzystnie wpływa na smak naparu. Ponadto młynki ręczne do kawy żarnowe nie nagrzewają ziaren, dzięki czemu zachowują ich smak i aromat.
Modele nożowe działają inaczej. Ostrza, zamiast mielić, tną kawę na nierówne fragmenty. W tym procesie wzrasta również temperatura i powstają większe ilości pyłu, przez co gotowy napój ma gorsze walory smakowe. Chcąc cieszyć się aromatycznym naparem każdego poranka, warto postawić na tradycyjne modele żarnowe. Dostępne są one w wielu opcjach kolorystycznych oraz wykonuje się je z różnych materiałów. Drewniane młynki świetnie pasują do kuchni w stylu retro. Można jednak zdecydować się na modele szklane lub metalowe, które wyglądają nowocześnie i są również trwalsze.