Co jeść, mając nietolerancję glutenu i laktozy?

Coraz więcej osób skarży się na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Nie bez przyczyny – szybkie tempo życia, wszechobecny stres, jedzenie w biegu. Kogo z nas nie dotyczy choć część tych zarzutów? Wiele osób próbuje znaleźć remedium na te problemy i zaczyna od diety eliminacyjnej.


Objawy nadwrażliwości


Nietolerancje pokarmowe mogą objawiać się w różny sposób. Jeśli doświadczasz jednego z wymienionych problemów, rozważ analizę swojej diety:
– bóle brzucha
– nudności i wymioty
– biegunki
– wzdęcia


Składniki, które najczęściej stanowią zmorę ludzi z nietolerancją to laktoza lub gluten. Zdarza się też, że trzeba z pożywienia wyeliminować obie substancje. Być może nie wyobrażasz sobie teraz śniadania bez chrupiącej pszennej bułeczki a kawę pijesz tylko z mlekiem.

Przed tobą katastroficzna wizja kompletnej zmiany stylu żywienia. Bez obaw – miejsca, gdzie można z łatwością zaopatrzyć się w odpowiednie produkty pojawiają się jak grzyby po deszczu.

Przykładowo dieta bezglutenowa w Poznaniu nie będzie stanowić wyzwania. Coraz więcej restauracji uwzględnia specjalne życzenia dietetyczne swoich klientów. W wielu z nich dania bezglutenowe bądź bez laktozy są już stałym punktem menu lub można bez problemu poprosić o przyrządzenie takiego przez kucharza.

Jeśli codzienne gotowanie nie jest twoim ulubionym zajęciem, to możesz zdecydować się na dostarczanie specjalnego cateringu dietetycznego – również z uwzględnieniem twoich nietolerancji.

Rozpoczęcie diety eliminacyjnej to nie koniec świata! Wręcz przeciwnie – to okazja do odkrywania nowych smaków, na które prawdopodobnie nie zdecydowałbyś się w normalnych okolicznościach a także szansa na lepsze zdrowie.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − 5 =