Przechadzając się ulicami europejskich miast, coraz częściej możemy zauważyć food trucki oblegane przez klientów. Te mobilne restauracje niewiele mają wspólnego z budkami, które jeszcze kilkanaście lat temu serwowały w Polsce podłej jakości hamburgery i zapiekanki. Obecnie są to punkty gastronomiczne na wysokim poziomie, szczycące się daniami dobrej jakości, podawanymi w wersji na wynos. Dzięki stosunkowo niewielkim kosztom prowadzenia takiej działalności, egzotyczna kuchnia chińska, japońska, albo swojskie, polskie jadło w przystępnych cenach, są na wyciągnięcie ręki przeciętnego Kowalskiego.
Restauracja na kołach to świetne rozwiązanie dla młodych ludzi, którzy nie posiadają dużych pieniędzy na otworzenie własnej restauracji, w której będą mogli realizować swoje kulinarne ambicje. Dzięki firmom internetowym oferującym tego typu biznes do wynajęcia w postaci gotowych, wyposażonych food trucków, naszym jedynym zmartwieniem będzie rejestracja działalności, załatwienie formalności w sanepidzie oraz zorganizowanie zaopatrzenia niezbędnego do gotowania i serwowania potraw.
Stawiając mobilną restaurację w mocno uczęszczanej okolicy, szybko odniesiemy sukces. Doskonałym pomysłem jest zaparkowanie naszego punktu w pobliżu akademików. Studenci lubiący ten rodzaj restauracji błyskawicznie wprowadzą nas na wysokie obroty, a to z kolei zbliży nas do realizacji marzenia o posiadaniu biznesu gastronomicznego w wersji stacjonarnej.