Organizując kolację dla przyjaciół lub rodzinny obiad, wiele osób zastanawia się nad dopasowaniem wina do konkretnej potrawy. Oprócz kolorów trunku (białe, czerwone, różowe) dostępne są przecież różne ich rodzaje. Każde komponuje się z przeróżnymi daniami. Warto zatem wiedzieć, jakie wino najlepiej będzie pasować do obiadu, a które zestawić z deserem. Podstawowa zasada mówi o tym, że wina wytrawne serwujemy do obiadu, natomiast słodkie do deserów. Okazuje się jednak, że mogą pojawić się drobne wyjątki od reguły, z których warto zdawać sobie sprawę. Po ich poznaniu warto przyjrzeć się różnym gatunkom wina, dostępnym np. z następującej witryny https://winostyl.pl/wina-czerwone-slodkie.
Specjaliści podkreślają, że wina słodkie najlepiej komponują się z deserami, ale również niektórymi rodzajami serów, zwłaszcza ostrymi- podczas ich serwowania, warto postawić na słodkie czerwone wino. Z kolei słodkie wino białe można podać jako aperitif. Naturalnie słodkie trunki, ale również białe wina półsłodkie doskonale komponują się ze smakiem niektórych ryb oraz gęsich wątróbek. Aby wydobyć ich jak najlepszy smak, warto schłodzić trunek do temperatury 6–8°C i podawać w małych, najlepiej zwężających się ku górze kieliszkach. Znając te zasady, można czuć się bezpiecznie i komfortowo, organizując spotkanie z przyjaciółmi. Dzięki właściwemu dopasowaniu dań i win można pogłębić ich smak i wydobyć aromat. To ważna umiejętność, dlatego warto o tym pamiętać podczas doboru alkoholu do obiadu.