Czym się kierować przy zakupie zastawy obiadowej?

Wbrew pozorom zastawa obiadowa to bardzo istotny element podawania posiłków. Brzydki, odbity lub popękany talerz nie skłania do jedzenia nawet najładniejszej potrawy, która zostanie na niego nałożona. A przede wszystkim ładna i skompletowana zastawa przyda się podczas podejmowania gości, którzy na pewno zwrócą uwagę na to czy wszyscy mają takie same talerze. Jak więc kupić dobrą zastawę obiadową?

Na ile osób?

Jest to podstawowe pytanie, ponieważ zastawy obiadowe sprzedawane są w kompletach dla 6, 12 a nawet 24 osób. Oczywiście można też kupić pojedyncze naczynia, ale najprościej jest kupić gotowy komplet. W każdym komplecie można znaleźć trzy podstawowe elementy: głęboki talerz do zupy, płytki talerz obiadowy oraz mały talerz tzw. deserowy. Można jednak kupić bardziej rozbudowane zestawy obiadowe, gdzie są też półmiski, sosjerki czy nawet imbryki. Zwykle jednak takie elementy kupuje się osobno.

Dobra marka

Drugą kwestią jest marka zastawy. Nie od dzisiaj wiadomo, że filiżanki Villeroy`a & Boch`a są najlepiej wykonane oraz mają wiele ciekawych kolekcji do wyboru. Jednak ponieważ są one wyjątkowo ładne wiele osób zostawia je na specjalne okazji i na co dzień pije z kubków. Jeśli zdarza nam się podgrzewać kubek w mikrofalówce warto kupić taki, który jest do tego przeznaczony.

Oprócz zestawu obiadowego i filiżanek kolejnym istotnym elementem są sztućce. Tutaj również królują sztućce Villeroy`a & Boch`a. Dlaczego? Ponieważ zaraz po filiżankach to sztućce są najpopularniejszym wyborem tej firmy. Są nie tylko ładne, dostępne w wielu kolekcjach, ale przede wszystkim trwałe.

Rozpowszechnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − dwanaście =